Welkom

Algemene informatie

Mededelingen

De overwegingen

Agenda

Parochiebladen

Wat en Hoe bij..... !!

Missie (M.O.V.-groep

Tarieven

Links

Preventie & AVG

BISSCHOP IN EERSTE BRIEF: 'DURF NIEUWE INITIATIEVEN TE NEMEN'
 
"Neem de verantwoordelijkheid die u hebt gekregen en waaraan u zich hebt gecommitteerd. Als ieder zijn of haar aandeel levert, kunnen we samen Christus' Kerk zijn." Dat schrijft bisschop Ron van den Hout in een eerste herderlijk schrijven aan de priesters, diakens, religieuzen, vrijwilligers en gelovigen in het bisdom Roermond. "Durf ook met nieuwe initiatieven te komen en deze in te brengen. Want we staan samen voor de Kerk en het uitdragen van haar missie is onze gezamenlijke uitdaging," aldus de bisschop. Lees verder>>>
___________________________________________________________________
 
CURSUS 'LITHURGISCHE VORMING' 2024-2025
 
In de cursusreeks ‘Liturgische vorming’ staan dit seizoen oude Limburgse gebruiken volksgeloof centraal. Vormen zij het einde van een tijdperk of bieden ze nieuwe kansen? Dat is de vraag die in zes bijeenkomsten wordt gesteld. De cursus wordt gegeven op twee locaties: in Gulpen en in Venray.
Processies door het veld of over straat, kruidenboeket of palmtak, het zegenen van alles wat los of vastzit, wijwater, wierook, paaseieren en driekoningenkoek, carnaval en oogstdankfeest, ijsheiligen, Hubertusmarkten en paardenzegeningen. Vanouds hangt de rijke Limburgse cultuur van katholieke volksgebruiken aan elkaar. Lees verder >>>>
___________________________________________________________________
 
'VAN GENIETEN NAAR GEESTELIJKE RUST'
 
Na een heerlijke vakantie in mijn thuisland India, gevuld met mooie momenten met familie, feestjes en gezellige tijd met collega-priesters en vrienden, ging ik dit jaar voor de derde keer op bedevaart naar Lourdes. Samen met 600 Nederlandse pelgrims beleefde ik opnieuw een bijzondere ervaring.
 
___________________________________________________________________
 
WELKOM AAN KAPELAAN JEROME JERRY
 
Vanaf 1 september zal er een nieuwe kapelaan werkzaam zijn in onze parochies: Jerôme Jerry. Onlangs is hij in zijn thuisbisdom in India tot diaken gewijd, en aan het begin van 2025 zal hij de priesterwijding ontvangen. Het is een grote eer om hem te mogen begeleiden tijdens zijn laatste stappen naar het priesterschap.
Kapelaan Jerry zal benoemd worden voor de acht parochies van ons cluster en is in het bijzonder aanspreekpunt voor de parochiefederatie EMS (Epen, Mechelen en Slenaken). Hij is 31 jaar jong en verblijft al enkele jaren in Nederland, waar hij zijn studies volgde aan het grootseminarie Rolduc.
Wij nodigen u allen uit om onze nieuwe kapelaan met gebed te begeleiden, zodat hij zich welkom en gesteund voelt. We wensen hem veel heil en zegen op zijn weg naar het priesterschap.
___________________________________________________________________
 
NEDERLANDSE BISSCHOPPEN OVER VLUCHTELINGEN: 'NAASTE IN NOOD HELPEN'
 
"Iedereen die in Nederland verblijft, heeft recht op voldoende voedsel, een slaapplaats en hygiëne." Dat schrijven de Nederlandse bisschoppen in een gezamenlijke boodschap bij gelegenheid van de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling, die zondag 29 september j.l. in de katholieke Kerk werd gehouden. De bisschoppen erkennen dat er in Nederland verschillend gedacht wordt over de opvang van vluchtelingen, maar noemen het "een evangelische oproep om de naaste in de nood te helpen." Lees verder >>>>
 
(Foto: Monument voor de vluchtelingen op het Sint-Pieterplein in Rome)
___________________________________________________________________
 
GROTE BELANGSTELLING ROMEBEDEVAART
 
De bedevaart van de gezamenlijke Nederlandse bisdommen naar Rome is onderdeel van de activiteiten in het Heilig Jaar, dat volgend jaar in de katholieke Kerk wordt gehouden. De bedevaart vindt plaats in de meivakantie van 2025. Van de beschikbare 800 plaatsen zijn er inmiddels al ruim 550 verkocht. "De belangstelling om volgend jaar naar Rome te gaan, is erg groot," zegt directeur Jeroen Bollen van het Huis voor de Pelgrim in Maastricht, dat de bedevaart voor de gezamenlijke bisdommen organiseert. "Wie verzekerd wil zijn van een plek moet niet te lang wachten met boeken."
 
__________________________________________________________________
 
HUISBEZOEK KAPELAAN
 
In deze bijzondere en soms uitdagende tijden is het persoonlijk contact belangrijker dan ooit. Mocht u graag een keer met kapelaan Siju willen spreken, schroom dan niet om hem even te bellen of een e-mail te sturen. Of het nu gaat om een luisterend oor, een bemoedigend gesprek of een pastorale vraag, de kapelaan staat voor u klaar. Het persoonlijk contact blijft waardevol, zeker in deze tijden van crisis. Een huisbezoek kan u helpen om uw zorgen te delen, uw geloof te verdiepen en bemoediging te vinden in uw dagelijkse leven. Samen staan we sterker, en met Gods hulp kunnen we elke uitdaging aan. U kunt ook een mail sturen naar: h.agatha.eys@hetnet.nl of bellen met 043-4511243 of 06 18242777.
__________________________________________________________________
 
NATIONALE BEDEVAART NAAR ROME IN HET HEILIG JAAR 2025
 
Rome is de eeuwige stad, de ‘caput mundi’: de hoofdstad van de wereld! Het is ook de stad van de paus en het centrum van de wereldkerk. Hier liggen de apostelen Petrus en Paulus begraven, de steunpilaren van de Kerk. Rome moet je gezien en beleefd hebben, al is het maar één keer in je leven.
Het Heilig Jaar 2025 is een mooie gelegenheid daarvoor. Paus Franciscus heeft gelovigen van over de hele wereld uitgenodigd om als ‘Pelgrims van hoop’ een bedevaart naar Rome te maken en door de heilige deuren de grote basilieken te betreden. De gezamenlijke Nederlandse bisdommen hebben de uitnodiging van de paus aangenomen en organiseren een Nationale Bedevaart naar Rome. In de meivakantie (eind april/begin mei) gaan we met groepen pelgrims uit alle delen van het land samen naar de eeuwige stad. Lees verder>>>
__________________________________________________________________
 
VERANDERING IN ADRES
 
Het nummer van het Redemptoristenklooster Wittem is veranderd van 32 in 34. Ook het postadres van emeritus-pastoor Reijnen (en dat van rector pater H. Erinkveld) is dus Redeptoristenklooster Wittem, Wittemer Allee 34, 6286 AB Wittem.
Gelieve dat in uw adressenbestand op te nemen en waar nodig door te geven.
__________________________________________________________________
 
WEBSITE
 
De parochies van Eys, Nijswiller en Wahlwiller werken intensief samen en vormen gezamenlijk de “Parochie-Federatie-Morgenster”. De bedoeling is dat deze samenwerking de komende jaren verder versterkt wordt. Momenteel hebben de 3 parochies allen een aparte website. Een wens is om uiteindelijk te komen tot een gezamenlijke website, waarop toch alle ruimte is voor alle specifieke informatie van elke parochie afzonderlijk.
Daarom zijn wij op zoek naar een vrijwilliger, die ons daarbij wil helpen en op termijn eventueel de taak van de huidige webmasters kan overnemen.
Heeft u interesse of weet u iemand die dit wil doen, neem dan contact op met het secretariaat of met iemand van de parochieraad. Alvast bedankt.
_______________________________________________________________
 
STICHTING LEERGELD: ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN IN ARMOEDE
 
De Stichting Leergeld Maastricht & Heuvelland wil voorkomen dat kinderen uit gezinnen die moeten leven van een minimum inkomen op sociaal gebied uitgesloten worden. We zorgen ervoor dat ook deze kinderen hun sociale, sportieve en culturele vaardigheden en kennis zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. We richten ons op kinderen van 4 tot 18 jaar.
Als het inkomen van een gezin niet meer bedraagt dan 120% - en in de gemeente Valkenburg 130% - van het bijstandsniveau, dan kunnen ouders een aanvraag indienen bij Leergeld voor ondersteuning op het gebied van onderwijs, welzijn, sport en/of cultuur. Lees verder>>>
___________________________________________________________
 
ZORGOVERLEG MORGENSTER WIL UITBREIDEN MET NIEUWE VRIJWILLIGERS
 
Het zorgoverleg van ons cluster wil u graag informeren over hun werk voor de parochies Eys, Nijswiller en Wahlwiller. Het werk binnen het zorgoverleg bestaat o.a. uit het bezoeken van parochianen in Eys, Nijswiller en Wahlwiller en het bezoeken van parochianen die elders wonen; het rondbrengen van de communie; een bezoek en attentie brengen bij mensen die een speciaal jubileum vieren; het organiseren van rouwverwerkingsbijeenkomsten; het organiseren van de jaarlijkse bedevaart naar Banneux. Om dit werk zo goed mogelijk te kunnen doen, zijn wij op zoek naar mensen die ons daarbij willen helpen. Lees verder>>>>
___________________________________________________________
 
H. COMMUNIE AAN HUIS
 
Op elke Eerste vrijdag van de maand wordt de H. Communie rondgebracht voor de parochianen die niet naar de kerk kunnen komen.
Hiervoor kan men zich bij dhr. Michel Pricken, Vossenstraat 9, Nijswiller, tel. 043-4512373, of bij kapelaan Siju, tel. 06-18242777, aanmelden.
 
Lees hier het parochieblaadje voor de
maand oktober