Welkom

Algemene informatie

Mededelingen

De overwegingen

Agenda

Parochiebladen

Wat en Hoe bij..... !!

Missie (M.O.V.-groep

Tarieven

Links

Preventie & AVG

Zondag 13 oktober 09.30 uur - H.Dionysius, herdenking overleden leden Harmonie Excelsior.
Lezingen uit Wijsheid 7,7-11 en Marcus 10,17-30 of 10,17-27
 
Beste broeders en zusters, Het verhaal van de rijke jongeman dat we vandaag horen, is een bijzonder krachtige boodschap. Hij nadert Jezus vol enthousiasme en stelt een vraag die velen van ons wellicht op een bepaald moment in ons leven stellen: "Wat moet ik doen om het eeuwige leven te verwerven?" Het is een vraag die getuigt van een oprecht verlangen naar een dieper leven, maar de manier waarop hij de vraag stelt, verraadt misschien een houding van zelfzekerheid. Wanneer Jezus hem in eerste instantie antwoordt dat hij de geboden moet onderhouden, weten wij en Jezus ook dat de jongeman dit al doet. Hij is een man die volgens de regels leeft. Maar dan komt de cruciale wending in het verhaal: ondanks dat hij alles juist lijkt te doen, is hij op zoek naar meer een bevestiging dat hij met al zijn goede daden op het juiste pad is. Maar wat Jezus hem vervolgens voorhoudt, is meer dan een extra goede daad of een nieuwe regel om te volgen. Jezus vraagt hem om afstand te doen van zijn rijkdom en de armen te helpen. Dit is geen kleine opgave. Het raakt het diepste van wie de jongeman is. Zijn bezit is niet alleen materieel, het is ook een bron van zekerheid en misschien zelfs van identiteit. Jezus vraagt hem om alles los te laten wat hem houvast geeft en in plaats daarvan volledig te vertrouwen op God.
 
Wat we hier zien, is dat de jongeman vastzit in een denkwijze waarin hij denkt dat hij door zijn eigen inspanningen door goed gedrag en zijn rijkdom het eeuwige leven kan verdienen. Maar Jezus leert ons dat het Koninkrijk van God niet te koop is. Het gaat niet om wat wij doen of bezitten, maar om wie wij vertrouwen. En dat is de kern van het verhaal: vertrouwen op God, en niet op ons eigen kunnen of onze eigen rijkdom.
 
Wij zien een voorbeeld van dit vertrouwen in het verhaal van Job, een man die zijn rijkdom verloor, maar ondanks alles bleef vertrouwen op de Heer. Hij zei: "De Heer heeft gegeven, de Heer heeft genomen, gezegend zij de Naam van de Heer." Jobs kracht was zijn geloof, niet zijn bezittingen.
 
Het probleem van de rijke jongeman was niet dat hij rijk was, maar dat hij zijn zekerheid en zijn identiteit baseerde op die rijkdom. Wij kunnen misschien hetzelfde doen, maar dan met andere dingen: onze talenten, onze goede daden, of zelfs onze morele overtuigingen. Misschien denken we dat we het eeuwige leven kunnen verdienen door ons goed gedrag, of dat we door arm te zijn dichter bij God staan. Maar Jezus laat ons zien dat het veel dieper gaat. Het gaat om loslaten en leren vertrouwen op Gods genade, zonder voorwaarden.
 
Broeders en zusters, vandaag vieren we ook het feest van de heilige Dionysius, een martelaar die zijn leven gaf voor zijn geloof. Zijn leven was een getuigenis van totale overgave aan God, zelfs tot het uiterste. In zijn geloof en vertrouwen kunnen we een voorbeeld zien van wat Jezus bedoelt met loslaten en volgen.
 
In ons dagelijks leven zijn er veel kansen om dieper te vertrouwen op God. Misschien door tijd vrij te maken voor gebed, door onze rijkdom of talenten te delen met hen die het minder hebben, of door in moeilijke momenten te blijven vertrouwen dat God bij ons is. Het gaat om het ontwikkelen van een houding van overgave, waarin we ons realiseren dat alles wat we hebben onze bezittingen, onze talenten, ons leven een geschenk is van God, en dat we het in liefde en vertrouwen aan Hem mogen teruggeven of benutten.
 
Laten we elkaar ondersteunen in dit geloofsavontuur, en samen een gemeenschap vormen die een licht is voor de wereld, een teken van Gods barmhartigheid en liefde. Amen.
 
Kapelaan Siju
______________________________________________________________________
 
 
Zaterdag 5 oktober 2025 - 27e zondag door het jaar
Lezingen uit Genesis 2,18-24 en Marcsus 10,2-16 of 10,2-12
 
Broeders en zusters in Christus, De wereld waarin we leven wordt vaak gekenmerkt door een drang naar controle en overheersing, of het nu in politiek, werk of zelfs in ons gezin is. Deze neiging kan relaties verzwakken en verdelen, terwijl we door het evangelie van vandaag worden opgeroepen tot een ander pad: niet het pad van heersen, maar het pad van liefde.
 
In het scheppingsverhaal, waar God de vrouw schept uit de zijde van de man, ligt een prachtige symboliek. Het laat zien dat man en vrouw naast elkaar staan als gelijken, niet boven of onder elkaar. Niet als het beeld zoals het vroeger werd uitgelegd om de vrouw hiermee onderdanig te maken aan de man, maar…dit beeld is een krachtige herinnering dat de verhoudingen tussen mensen nooit gebaseerd mogen zijn op overheersing of controle, maar op liefde en dienstbaarheid.
Dit zien we ook terug in de woorden en daden van Jezus. Hij kwam niet om te heersen, maar om te dienen. Zijn hele leven is een getuigenis van zelfopofferende liefde, een liefde die niet streeft naar controle, maar naar het welzijn van de ander. Dit is het ideaal waartoe wij geroepen zijn, in ons gezin, op het werk, in onze kerkgemeenschap, en overal waar we relaties aangaan.
 
In het evangelie van vandaag zien we hoe Jezus terugverwijst naar de oorspronkelijke bedoeling van de schepping, waarin man en vrouw één worden in liefde. De wet over echtscheiding, zoals de farizeeën die voorstelden, was bedoeld om macht te handhaven, maar Jezus wijst hen erop dat de kern van menselijke relaties liefde moet zijn. Deze liefde, die geduld, vergeving en nederigheid vraagt, gaat veel dieper dan regels en wetten. Het huwelijk is slechts één voorbeeld van deze roeping tot liefde, maar het principe geldt voor al onze relaties. Jezus sluit het evangelie af met een krachtige uitspraak: "Wie het Koninkrijk van God niet aanneemt als een kind, zal er zeker niet binnengaan." Hierin ligt een belangrijke les voor ons allen. Een kind leeft vanuit eenvoud, nederigheid en vertrouwen. Kinderen streven niet naar macht of controle, zij geven en ontvangen pure liefde in alle openheid en oprechtheid. Jezus nodigt ons uit om dezelfde houding van eenvoud en liefde te omarmen. Wanneer we streven naar macht of dominantie, verliezen we het vermogen om werkelijk lief te hebben. We verstrikken ons in trots en zelfgerichtheid, waardoor onze relaties oppervlakkig en gefragmenteerd worden. Liefde kan alleen bloeien in een omgeving van nederigheid, waar we bereid zijn om te geven zonder iets terug te verwachten, en om te ontvangen met open handen en een open hart.
 
Broeders en zusters, de mens is niet geroepen om te heersen, maar om lief te hebben. Dit is de waarheid die God ons vandaag wil laten zien. Alleen door liefde kunnen we werkelijk mens zijn, naar Gods beeld en gelijkenis. Laten we, geïnspireerd door het voorbeeld van Christus, steeds weer kiezen voor de weg van liefde. Moge God ons de genade schenken om onze trots en verlangen naar macht los te laten, en in plaats daarvan de eenvoud en nederigheid van een kind te omarmen. In die eenvoud zullen we ontdekken dat ware kracht niet ligt in controle, maar in de bereidheid om lief te hebben.
 
Ik wens u een gezegende week, en alle genade op uw gebeden. Amen.
 
Kapelaan Siju
______________________________________________________________________
Klik hier voor de digitale Willibrordbijbel.
Desgewenst kunt u daarna klikken
op "Willibrordvertaling".
https://rkbijbel.nl/kbs/
    
Het boekje " Bidden thuis ".
    Klik op de link en neem er de tijd voor.
     Laat andere dingen voor wat ze zijn,
     laat het stil worden.
     Dit boekje bevat een aantal gebeden
     die men bij gelegenheid kan bidden.
     Het boekje is nog verkrijgbaar via
     het parochiesecretariaat in Eys.
 
 
DE NIEUWE VERSIE VAN HET
"ONZE VADER":
(schuin en vet gedrukt zijn de veranderingen)
Onze Vader die in de hemel zijt;
uw naam worde geheiligd;
uw rijk kome;
uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks brood;
en vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren;
en breng ons niet in beproeving;
maar verlos ons van het kwade
 
klik hier voor de terugblik op
de overwegingen van
2015 t/m 2023 en van
januari t/m september 2024